Uyutulan Kriz

Sönümlendirilen

Örtülen

Gündemden Düşürülen

Uyuşmazlık ve çatışma evrelerinden sonra bir tetikleyici eylem sonucunda kriz niteliğine dönüşmesine rağmen mevcut durumu taraflardan en az birinin kriz olarak değerlendirmek yerine ulusal gündemden düşürmeye yönelmesi ve “krizleştirmemeyi” tercih etmesi.

Uyutulan krizde taraflardan biri krizi gündemden düşürme ve/ya krizleştirmeme kararını bilinçli bir tercih olarak almakta ve uygulamaktadır. Zaman içinde “uyutulan kriz” “uyuyan kriz”e dönüşebilme potansiyeline sahip olabilir.

Uyutulan bir krizde uyuşmazlık – çatışma halinin diplomatik-siyasi alanda sürmesi mümkündür. Bununla birlikte taraflar davranışlarında bu durumun bir kriz haline dönüştürecek “tetikleyici” söz ve/ya eylemden kaçınmaya özen gösterebilirler. Ya da bu yöndeki gelişmeleri ulusal kamuoylarının önünde tartışmamayı / tırmandırmamayı tercih edebilirler.

 

Uyutulan krize örnek:1981-1984 döneminde Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan Limni adasının silahlandırılmasına ilişkin uyuşmazlık-çatışma krize dönüşmüş olmasına rağmen bir süre sonra kriz sönümlendirilerek “uyutulmuş”tur.

Uyuyan krize örnek : Statünün fiili ihlaline örnek olmasına karşın Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki adaları gizlice, sonrasında ise açıktan açığa silahlandırmakta oluşu krizleşme potansiyelini içinde barındıran uyuyan kriz özelliğindedir.