Savaş Manevraları 

Çatışma evresinden kriz evresine geçiş bakımından çatışmanın taraflarından herhangi biri şiddet içermeyen askeri bir yöntem olarak karşı taraftan gelebilecek bir saldırıya hazırlık olarak ve/ya karşı tarafa istemindeki kararlılığı, aciliyeti göstermek için askeri hazırlıkların seviyesini arttırarak askeri manevralar/savaş manevraları yapabilir. Bu hazırlık ve manevralar karşı tarafın algısında askeri çatışma-tehdit olarak değerlendirilerek bir kriz ortamı doğurabilir. Genellikle bu tür manevralar güç ve kararlılığın bir göstergesi olarak sergilenirler ve tırmandırıcı rol oynarlar. Savaş manevraları karşı tarafı bir eyleme girişmekten caydırma amaçlı olarak da icra edilebilirler.

Savaş manevralarına örnek: KRY’nin 1997 yılında Rusya Federasyonu’ndan S-300 Füzeleri satın aldığını açıklamasının ertesinde Türkiye bu füzelerin Kıbrıs’a getirilmelerine askeri yöntemlerde dahil olarak izin vermeyeceğini ilan etmiş ve kararlığını göstermek için de bu yönde senaryoların kurgulandığı savaş manevraları düzenlemiştir.

Caydırıcı etki açısından bir başka örnek olarak Türkiye’nin Ege Denizi’nde düzenlemekte olduğu düzenli tatbikatlar gösterilebilir.