Uyuşmazlık sonrasında taraflardan birinin eylemselliği tercih etmesiyle başlayan çatışma evresinde taraflar arasındaki ilişkileri gerginleştiren; askeri enstrümanları da içeren yöntemlerle desteklenen, farklı düzeylerde şiddet içeren bir stratejinin izlenmesini gerektirebilir. Böylesi bir durumda stratejinin gereği olarak sınırlı bir şiddet/kuvvet kullanımını tercih ederek rakibe kararlılık ve inandırıcılığını göstermeye çalışabilir. Savunmacı taraf açısından kuvvet kullanma tehditine başvurulacaksa kuvvet kullanımının topyekûn bir savaşa yol açmayacak sınırlılıkta ve ölçüde olmasına özen gösterilir. Aksi takdirde kriz halinin istenmeyen bir savaşa dönüşme riski vardır.
Kriz analizi açısından eğer kuvvet kullanma ve/ya tehditi çatışma [yönetimi] evresinde tetikleyici eylem/tercih olarak uygulanmış ise bu durumda savunmacı taraf açısından krizi tırmandıran eylem olarak algılanan bu durum çoğu kez benzer enstrümanların devreye sokulması ile dengelenmeye çalışılır.
Krizi tetikleyen olay saldırgan tarafın başlatmış olduğu bir kuvvet kullanma girişiminden ve/ya tehdidinden dolayı kolaylıkla tırmanma sürecine girebilir.