Krizi tetikleyen olay komşu bir ülkenin ülke sınırları içerisinde başlatmış olduğu bir eylem sonucunda ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda baskı, şiddet ve yaşamlarının tehdit altında olması nedeniyle insanlar kitlesel olarak göç etmeyi, komşu ülke topraklarına sığınmak zorunda kalabilirler.
Büyük göç hareketleri doğal afetler ve çevre felaketleri nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte felaket ortadan kalktıktan sonra göçenler daha önce yaşadıkları bölgeye geri dönmektedirler.
Büyük göç hareketleri göç edenlerin rızası ile gerçekleşebileceği gibi ülke otoritelerinin almış olabileceği ortak/veya tek yanlı tercihler sonucunda da ortaya çıkabilmektedirler. Bu durum göçe zorlama olarak tanımlanabilir. Genellikle ülke içerisinde azınlık durumunda bulunan insanların homojen bir yapı oluşturmak amacıyla yaşadıkları yerleri terk etmeye zorlanması söz konusudur. Böyle bir durumda eğer komşu ülkelerden herhangi biri ile statüleri ile ilgili olarak bir anlaşma yapılmamış ise baskının şiddeti çoğu kez daha fazla olmaktadır.
Örneğin Halepçe katliamı, 1991 Iraklı Kürt sığınmacılar, 1989 Bulgaristan’ın Türk azınlığı göçe zorlaması.