Askeri Şiddet İçermeyen Çoklu Tepki

Siyasal karar alıcı ve krizi yöneten aktörler kriz olarak algıladıkları durumu tetikleyen eylem, olay, değişiklik veya meydan okumaya gösterecekleri tepkiyi belirlerken bir yandan diplomatik, siyasi, hukuksal araç ve yöntemlerden yararlanmaya karar verirler diğer yandan bunları destekleyecek şekilde askeri araç ve yöntemleri uygularlar. Bu durum genellikle krizi tetikleyen gelişmenin karar alıcılarda yaratmış olduğu yoksunluğun önem ve düzeyi ile bağlantılıdır. Karar alıcıda ağır hasar, ülkesel bütünlüğü, temel değer ve öncelikleri, ülke güvenliğini doğrudan tehdit eden durum algısı yarattığı veya doğrudan askeri yöntemler kullanılabilir. Ancak. Çeşitli gerekçelerle karar alıcı henüz askeri yöntemler içerisinde şiddet kullanılmasını uygun görmez. Uygulamış olduğu kriz yönetim stratejilerinin hasım üzerinde etkili olmasını bekler. Böyle bir durumda tarafların askeri bir sıcak çatışmaya-savaşa henüz hazır olmadıkları ve/ya savaş çıkarmaktan kaçındıkları düşünülebilir. Meşruiyet ilişkisi bakımından savaş çıkartmanın sorumluluğu ve maliyetinşn yüksekliğ dikkate alınarak diplomatik,siyasi, hukuksal yöntemlere ağırlık verilerek durum eşitlenmeye çalışılır.

Örneğin 1996 Kardak Kayalıkları Krizi’nde Türkiye için krizi tetikleyen eylem Yunanistan’ın Kayalıklara asker çıkartmış olmasıdır. Bu krizde Türkiye krizi tetikleyen eyleme tepkisini oluştururken bir yandan siyasi, diplomatik yöntemleri uygulamış diğer yandan da savaş çıkartmanın sorumluluğunu Yunanistan’ın sırtına yükleyerek ikinci Kayalığa da kendisi asker çıkartmıştır. Her iki taraf da askeri enstrümanlardan yararlanmış olmalarına karşın şiddete/askeri şiddete kriz yönetim stratejilerinde yer vermemişlerdir. [Burada şiddetten anlaşılması gereken askeri araçlar ve yöntemler kullanılırken aktörler tarafından bir sıcak çatışmanın ve sınırlı da olsa bir savaşın başlatılmasıdır.]

Bu tepki türünde karar alıcı ulusal – uluslararası sistem koşullarını, hasmının kapasitesini ve diğer birçok parametreyi dikkate alarak tepkisini belirler. Tetikleyici eyleme göstereceği tepkide elindeki uygun araç ve yöntemleri devreye sokar. Bunları desteklemek ve etkisini pekiştirmek için askeri yöntemlere başvurabilir ancak bunları uygularken henüz şiddete başvurulmasına izin vermemiştir.